Upptäckaren

Flabbvänlig teambuilding

Start & mål: Kabusa

Längd: 25 km

Tid: 5 – 6 timmar

Pris: 1 600 kr exkl moms / person (minst 8 deltagare)

Ingår: Hyra av elcykel, lunch, fika, vinprovning och goodiebag

Parkeringsmöjligheter finns. Vi ställer in elcyklarna till alla deltagare och ger en kort genomgång av turen innan vi rullar iväg.

Det sägs att Österlen börjar på Kabusa. Det gäller även vår cykeltur Upptäckaren, som fått sitt namn av en anledning. Vi samlas på Österleden 1068, och när vi återvänder hit efter färdens slut kommer alla vara lite klokare än nu.

Cyklarna rullar, och sex kilometer senare väntar ett stopp av det hetare slaget. Som gäster på Himlabackens Chili får vi stifta bekantskap med inte mindre än 222 olika sortes chili. Njut av rundturen, föreläsningen och shoppingen.

”Det är här och nu du förstår kraften i chilipassion.”

Vid nästa njutstopp svalkar vi oss i en äkta slottsmiljö med anor från 1300-talet. Här finns en äppelodling med 50 000 träd, vars äpplen skördas ett och ett för hand. En kärleksfull affärsstrategi som präglar mustens karaktär – något vi självlart få smaka på. Efter en inspirerande rundtur hoppar vi upp på cyklarna för vidare färd.

”Vad får man om man kombinerar rökt sill med spettekaka och biodlingar?”

Svaret är Gammelgårdens Fisk & Rökeri, nästa stopp på vår tur. Om läckra sillinläggningar och rökt fisk är din grej är detta stället för dig. Du kan även köpa med dig godsaker från spettekaksbageriet och biodlingen som också tillhör gården. Ta chansen att smaka på Österlen.

Två kilometer senare väntar en spännande livshistoria, som vi serveras tillsammans med en lätt lunch. Det var en gång en gotländsk officer och nordvästskånsk frisörska som valde att villkorslöst följa sina hjärtan. Nu driver entreprenörerna Anders och Cherztin företaget Österlenkryddor framgångsrikt.

Fyllda av nya perspektiv tar vi en promenad bland örtodlingarna, doftar på lavendeln, klappar på oreganon och nyper av ett timjansblad som smakar frihet. Efterätten blir den egentillverkade glassen. Vilken är din favorit?

”Låt oss gå lite bananas i gårdsbutiken!”

Att Österlen har fantastisk odlingsjord är sedan gammalt. Låt oss testa teorin. I en gårdsbutik i närheten trängs potatisen, löken, morötterna och palsternackorna som fått äran att växa här. Det finns även sparris och grönsaker efter säsong. Är det något som slår känslan att få köpa rotfrukter och grönsaker direkt av odlaren?

Sista stoppet blir en av Österlens alla vingårdar. Just denna har specialiserat sig på mousserande viner. Efter en rundtur bland vinstockarna blir det vinprovning – med en twist.

”Vem vågar sabrera en flaska bubbel?”

Vår utfärd slutar där den började – på Kabusa. Väl tillbaka packar vi ihop cyklarna, och ni kan njuta av en avkopplande middag med övernattning om ni vill. Det brukar nämligen vara svårt att lämna Österlen.

Läs mer om våra andra turer: Livsnjutaren och Mästaren