Mästaren

En till två dagars event (utan jidder)

Start & mål: Stockeboda

Längd: 50 km

Tid: 7–8 timmar / 1–2 dagar

Pris: 1 dag: 1 900 kr exkl moms / person (minst 8 deltagare)
2 dagar: 2 600 kr exkl moms / person (minst 8 deltagare)

Ingår: Hyra av elcykel, lunch, fika och goodiebag

Parkeringsmöjligheter finns. Vi ställer in elcyklarna till alla deltagare och ger en kort genomgång av turen innan vi rullar iväg.

Som namnet antyder är Mästaren vår mäktigaste runda. Den kan cyklas på en dag eller delas upp på två dagar om ni vill sänka tempot. Under våra 5 mil tillsammans finns många tänkbara njutstopp. Kanske väljer ni bort några om ni bara har en dag.

Vi samlas på pittoreska Stockeboda Gård och Stugby. Det är drygt en mil till första stoppet, men det är mödan värt. Vi får ett varmt mottagande på Petersborgs gård.

”Välkommen till ett hem med fäbless för senap.”

På Petersborgs gård får vi höra berättelsen om hur Hans flyttade hela familjen från Lund till en gård på Österlen för att förverkliga sin dröm – att tillverka senap enligt gammal skånsk tradition. I gårdsbutiken får vi provsmaka och köpa med oss senap och andra lokalproducerade läckerheter. Här finns även rostade senapsfrön, kan du gissa vad de smakar?

Innan vi vet ordet av är vi framme hos Leif Handlare, en oemotståndlig lanthandel som är en matbutik och ett museum samtidigt. Hitta allt du behöver, men också allt du inte visste att du behöver. Lyssna till berättelsen om hur det är att växa upp i en lanthandelsfamilj som funnits på samma plats i generationer. Kanske känner du igen de gamla förpackningarna och smågodiset i de vackra glasburkarna?

”Stifta bekantskap med ett framtidsyrke – algbonde.”

Hammenhög är inte bara en klassisk blomsterby, det är platsen där SimrisAlg etablerat sig. Hör berättelsen om KTH-forskaren som blev algbonde i jakten på hållbart Omega 3. Nytänkande och entreprenörskraft har gjort att det numera finns ett miljövänligt alternativ till fiskolja, så vi slipper fiska ur våra hav. Smart! Se de gamla växthusen där det odlas alger proppfulla med Omega 3.

Med åkrar på båda sidorna och en fantastisk utsikt närmar vi oss en fascinerande släktgård. Det som förr var ett traditionellt jordbruk är idag ett hypermodernt livsmedelsföretag som slår mynt av Österlens guld – kallpressad rapsolja.

Familjens engagemang smittar av sig under rundturen, och efteråt får vi provsmaka de ljuvliga produkterna, plocka med receptblad och shoppa med hem. I gårdens kafé äter vi en lättare lunch och konstaterar att vi kommit halvvägs. Har ni valt att lägga turen på två dagar cyklar vi inte mer denna dag.

”Psst … Du har väl lämnat lite plats i väskan för Österlens guld?”

När vi åter rullar kryssar vi oss fram mellan åkrarna till ett inbjudande gårdsmejeri. På gårdsplanen möts vi kanske av gårdens höns eller gäss, vi passerar getternas hage och hälsar på årets killingar om vi har tur. Här tillverkas ostar, yoghurt, filmjölk och smör som vi självklart får provsmaka och handla med oss.

Efter mejeriet väntar ett litet charkuteri på landet med en förkärlek till korv. Färskkorv och rökta korvar med spännande smaker passar utmärkt till vår nyinköpta senap. Vi hör eldsjälarna Torsten och Helene berätta om den passion som förde dem från Dalarna till Österlen. Vi smakar och shoppar.

En skön cykeltur norrut tar oss till det gamla bränneriet i Östra Vemmerlöv. Där hittar vi Kin Bageri & Fik där man bakar surdegsbröd, bullar och kakor av enbart ekologiska mjöl, gryn, nötter, frukt och frön. Livsmottot lyder ”För att det är gott för både jord och människor, helt enkelt!”. Kanske kan det inspirera ditt team att formulera en drivkraft framåt? Vi låter samtalet flöda fritt över en eftermiddagsfika och botaniserar i butiken innan sista etappen.

Nu har vi bara en halvmil kvar till Stockeboda Gård och Stugby. Men upplevelsen är inte över ännu. När vi packat ihop cyklarna väntar en visning och spännande ölprovning på gårdens diplomerade ölbryggeri.

Kan det vara så att öl smakar bättre på Österlen?

Kanske ett av de heta samtalsämnena under kvällens välförtjänta middag, som kan intas i den vackra gästabudssalen om ni vill. Ni kan även stanna över natten och boka rum i gårdens mysiga stugby. Vid närmare eftertanke är det något vi rekommenderar varmt.

Läs mer om våra andra turer: Livsnjutaren och Upptäckaren