Livsnjutaren

Nimmt för kickoffen (och själen)

Start & mål: Ravlunda

Längd: 20 km

Tid: 4-5 timmar

Pris: 1 300 kr exkl moms / person (minst 8 deltagare)

Ingår: Hyra av elcykel, fika, lättare lunch, vinprovning och goodiebag

Parkeringsmöjligheter finns. Vi ställer in elcyklarna till alla deltagare och ger en kort genomgång av turen innan vi rullar iväg.

Att denna tur fått namnet Livsnjutaren är ingen slump. Vi tar farväl av stress för en stund, och säger hej till skånskt lantliv när det är som bäst. Få levererar detta löfte som Farmors Lycka B&B i Ravlunda – platsen där vi både startar och avslutar vår utflykt tillsammans. Till tonerna av lammens rop rullar vi.

Snart rosar salta havsvindar våra kinder. På vägen passerar vi ett småskaligt mejeri och en toppmodern äppelodling. Spännande kontraster med en tydlig röd tråd – drömmar som förverkligats. Vi bjuds på inspirerande föreläsningar kryddade med provsmakning och shopping.

Vi rullar vidare mot havet, och vår resa sker också i tiden. Historien går bokstavligen att ta på vid Råkefuret, ett gravfält från järnåldern med en fantasieggende domarring.

Tre kilometer senare är vi framme vid Havängs strandkant. I sällskap av ensamma tallen fyller vi depåerna med vågornas ljud, sandens smekningar och ljuset som gjort just denna plats till ett älskat konstmotiv.

”Glöm inte kameran – detta är en instagramvänlig kickoff.”

Har du smakat honungsknäck gjord av lokal honung med rostade raps- och senapsfrön? Om inte är det dags nu. En skön promenad till utemuseet Lindgrens Länga bjuder på utsikt över böljande backar. Det blir skådeplatsen för vår picknick. Men det är bara förrätten. På Havängs Sommarcafé en bit bort väntar både lunch, kaffe och shopping i gårdsbutiken.

”Du behöver inte dra till Toscana för att besöka en vingård.”

Vad sägs om en äkta vinprovning på hemmaplan? På Skepparps Vingård odlas druvor och äpplen som förädlar cider och vin i alla färger. Älskar du mousserande vin har du hamnat rätt.

Elcyklarna tar oss med lätthet vidare sista biten upp till Ravlunda Kyrka. Vi låter samtalet hitta sin egen väg när vi samlas runt graven utan namn. På stenen står det: ”Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan 1972.” Vem?

När vi åter rullar in till Farmors Lycka B&B står dörren till gårdsbutiken vidöppen. Ta med lokalproducerad rapsolja, kallrörd tvål och ägg från gården hem. Vill du inte släppa taget om Österlen och väljer att övernatta efter turen finns tid för incheckning och dopp i gårdens bubbelpool. Kvällens middag väntar…

Läs mer om våra andra turer: Upptäckaren och Mästaren